Heikki K. Auvinen Kestävän kehityksen kriitikko

Venäjän uhkat ja mahdollisuudet

Viime viikolla TV:ssä esitetty ranskalaisdokumentti Putinista ei ollut analyysi, vaan dokumentti siitä, mitä Venäjällä on tapahtunut Putinin aikana. Siinä ei myöskään käsitelty Venäjän ulkoisia suhteita kokonaisuutena  mukaan lukien suhteet ”arokansoihin” idässä ja etelässä. Maan johtamistapa periytyy ajoilta, jolloin Venäjä oli eri asemassa kuin nyt suhteessa naapureihinsa. 

Onko nykyjohto Venäjällä ajautunut keuhkot täynnä ilmaa tuuliajolle, vaikka aroilta ei ole tuullutkaan pitkään aikaan kuin historian saatossa. Jos katsoo maailman väestöennustetta, Eurooppa ja Pohjois-Atlantin liitto ovat enemmänkin mahdollisuus kuin uhka Venäjälle. Se myös näkyy pitkälle koulutetun ja maailmaa kiertäneen venäläisväestön ajattelutavassa.  He ajattelevat eri tavoin näissä asioissa.   

Kuva Putinista ei ole niin puhdas kuin länsilehdistöstä saa nykyisin lukea. Putinilla on useita Akilleen kantapäitä omassa toiminnassaan, joita ei tunneta eikä aina välitetäkään tuntea. Yksi Putinin Akilleen kantapäistä on privatisointiprosessi ja jo NL:n aikana alkanut Komsomol-ihmisten valtion omaisuuden kähmintä, jossa he eivät noudattaneet Sinuhe-kirjan ohjetta kohtuullisesta varastamisesta. 

Saksassa ollessaan Putin jäi syrjään "kohtuuttomuuden ystävien" sisäpiiristä. Tiedusteluihmisenä hän tiesi runon sanoin "Näkemättä haavan ei sutta syö".  Hän tiesi, että hän voi toimia sankarina ja laittaa Hodorkovskin vankilaan hänen Menatep-säätiön pyramidihuijauksen takia, jossa eläkeläiset menettivät rahansa 1990-luvulla. 

Hän tarvitsi lojaalin sisäpiirin, jonka hän sai erilaisissa privatisoinnin jälkihoidossa mm. Kun vuonna 2004 NL:n eläkerahastojen hallinnointi annettiin yli 40 management-yhtiölle.  Kyseiset yhtiöt saivat 10 % eläkerahastojen varoista hallintokuluihin, mikä ei vastannut kansainvälistä käytäntöä sijoitusrahasto- ja eläkeliiketoiminnassa. Eläkerahastot olivat suurimmat yksittäiset kansantaloudelliset rahastot NL-aikana.

Tällä toimenpiteellä hän osti itselleen lojaliteettia niiden joukossa, jotka olivat jääneet ulkopuolelle Komsomol "lotosta". Samalla hän sai oman valtakautensa ensimmäiset vastustajat kansan keskuudessa.  Tavalliset eläkeläiset sulkivat lentokentälle johtavat tiet, kun huomasivat mitä eläkeuudistuksessa oli tapahtumassa. Asia hoidettiin hyvän tsaarin lupauksella ja eläkkeitä on korotettu nimelliskorotuksilla. Reaalitulot ovat pienentyneet eläkeläisten ja köyhemmän väestönosan keskuudessa

Nyt kyseinen sisäpoliittinen siirto on tulemassa araksi aiheeksi yhdessä alenevien energia- ja raaka-ainevientitulojen takia. Korkeiden energiavientitulojen aikana suurin osa Venäjän tuloista käytettiin 
NL-ajan kulutusaukon paikkaamiseen. Huikeiden energiasta saatavien tulojen aika on takanapäin.  Myöskään Venäjän omat toimenpiteet eivät ole edistämässä sen vientiponnisteluja omien
teollisuustuotteiden tai palvelujen viennin edistämisessä. 

500 miljardin Euron sotilaallinen modernisointiohjelma vaatii näyttöä uhkista. Jos niitä ei ole, ne tehdään. Maan infrastruktuurin sekä  työllisyys- ja sosiaalipoliittisten ohjelmien ml. terveydenhuolto ja opetusjärjestelmä ovat asioita, jotka eivät ole tärkeitä oman menneisyytensä ongelmien kanssa taistelevalle leningradilaisjudokall. Hän haluaa olla suuri venäläinen johtaja, joka ei välitä mitä hänestä  kansan keskuudessa ajatellaan.  Palauttamalla maan suurvalta-asema kaikki annetaan hänelle anteeksi... Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aloituksessa luki: "500 miljardin Euron sotilaallinen modernisointiohjelma"

Minulla on siitä erilaista tietoa; ehkä lopputulos on kuitenkin sama. Venäjän uuden talousarvion (2014-2016) mukaan Kremlin haluaa korottaa sotateollisuuskompleksin määrärahoja peräti 60 %:lla, seuraavien kolmen vuoden aikana. Määrä kasvaa 106 miljardiin dollaria vuoteen 2016 mennessä (summa on edelleen "vähäinen" verrattuna USA:n hurjaan 550 miljardiin dollaria/vuosi).

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152622-vena...

Käyttäjän heikki1k2auvinen kuva
Heikki K. Auvinen

Ilmarille,

Länsimaat mittaavat Venäjää omilla mittareillaan. Länsimailta puuttuu visio venäläisen yhteiskunnan lainalaisuuksista. Uutiskanavilla on myös vastuunsa.

Kun Venäjän sisäpolitiikassa syntyy "Forssan ohjelma", silloin on kurottu umpeen 1848 - 1991 yhteiskunnallinen kehitysviive.

Hyvinvoinnille löytyy aatteellinen perusta Venäjän kirjallisuudesta - joka kertoi yksilötasoilla sen mitä ei voinut tehdä tai nähdä. Nyt venäläisten olisi vain elettävä niiden mukaisesti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Heikki, nuo mittarit, joita mainitsin siinä linkissä, ovat siis suoraan Venäjän valtiovarainministeriön viime syksyn esityksestä..Näillä mennään parhaillaan, idässä.

Toimituksen poiminnat