Heikki K. Auvinen Kestävän kehityksen kriitikko

Kerran artekilainen - aina artekilainen

Rooman valtakunta ulottui niin kauas kuin viinirypäleet kasvoivat ja niistä saatiin tehtyä sotajoukoille viiniä.  Venäjän valtakunta ulottuu niin kauas kuin vehnä kasvaa ja siitä saadaan Kristal’-yhtiön tislaamoissa votkaa - venäläistä valkoviiniä sotajoukoille.

Krimin niemimaa on poikkeus tästä säännöstä.  Katariina II aikainen eliitti 1700-luvun Pietarissa ihaili ranskalaisuutta ja roomalaista sotilasperinnetta myös siviilipiireissä. Pietarin eliitti  halusi tämän takia siirtyä kesäajaksi Krimille, jossa voisi viljellä viinirypäleitä ja tehdä niistä viinejä ja elää herraskaisesti kuin Ranskassa Pariisissa konsanaan. 

Mutta kuten hyvin usein venäläisessä tiedustelussa on käynyt, tynnyreissä kasvaneet tiedustelijat välittivät tietoja, jotka oli irrotettu  todellisuudesta. Viiniköynnökset kyllä kasvoivat Krimin niemimaalla, mutta vulkaaninen maaperä ja kuuma aurinko eivät tuottaneet samanlaista satoa kuin Ranskassa ja sen viinialueilla.  

Jotakin kyllä saatiin aikaseksi.  Syntyi hyviä väkeviä makeita viinejä, joiden vaikutus määrään verrattuna oli melkein sama kuin perinteisen venäläisen väkevän valkoviinin. Kun nauttii perinteistä venäläistä valkoviiniä, velat muuttuivat saataviksi jo pienissäkin määrissä nautittuna.  Kun maan pankkilaitos oli mitä oli, tämäkin pankki avattiin palvelemaan ihmisiä.   

Saksasta oli Pietari suuren aikana palkattu tuhansittain ahkeria puutarhanhoidon ja maataloualan ihmisiä.  Osa heistä ja heidän mukana kulkevista puolalaisista oli pysähtynyt Krimillä matkallaan Volgalle.  Mattokauppoja tehtiin paikallisten tataarien kanssa, jotkut ostivat talojakin, kreikan- ja turkinkieliset kirjoitukset kallioiden seinämissä eivät häirinneet maa- ja talokauppoja tehtäessä ketään.

Krimin elämä monipuolistui ja rikastui. Skyyttien, kreikkalaisten ja Antalyan turkkilaisen kulttuurien jälkeläiset olivat tuoneet omat makutottumuksensa ruokatapoihin ja juomakulttuuriin. Myös Pietarista ja Moskovasta alkoi 1700-luvun loppupuolella tulla lisää väkeä ja venäläinen valkoviini tuli osaksi paikallista kulttuuria. Kukaan ei katsonut sitä halveksuvasti – se oli yksi alakulttuuri Krimin niemimaan kulttuurien joukossa.  

Kun 2014 alkuvuodesta entinen moskovalainen pioneeri, nykyisin Simferopolin pormestari ja entinen Artekin pioneerileirin kasvatti oli kuullut, Länsi-Ukrainassa syntyneen  puolalainen trubaduurin Pavel Poljakovin tulevan ensi kesänä viihdyttämään Krimille saapuvia turisteja kuten hän on tehnyt joka kesä neuvostovuosista lähtien. 

Pormestari ryhtyi toimiin ja päätti lopettaa alkuunsa tuollaisen provokaation ja  puna-armeijan eläkeläiskuoron lisäansioiden saamisen turvaamiseksi.  Hän soitti entiselle Artekin pioneerileirin leningradilaiselle ystävälleen Vladimir Vladimirovichille, joka ei hetkeäkään epäröinyt auttaa Artekin aikaista ystäväänsä.  Pavelin laulujen sanat ovat outoja, eikä kitarakaa kuulu Krimin soittimiin. Krimin niemimaa on aina ollut balalaikkojen maa.

Pavelin laulun loputtua nousevan auringon ensimmäiset säteet havahduttavat Artekin pioneerileirin rannalle kokoontuneet viereisen Komsomolin lomakeskuksen kansainvälisen konferenssin osanottajat. Olisi hyvä edes muutaman tunnin levätä ennen ohjelman jatkumista aamulla puhuivatpa Moskovasta tulleet esitelmöitsijät mistä aiheesta hyvänsä.  Kauniisti laulavat ihmiset syntyvät, kuolevat ja hiljenevät kuin aaltojen äänet meren rannalla. Myös lippujen värit ja kuviot vaihtuvat lipputangoissa...

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Hyvä plogi. Valitettavasti se ei aukene kaikille.

Käyttäjän heikki1k2auvinen kuva
Heikki K. Auvinen

Pekka,

On hyvä, että edes silloin tällöin löytyy joku, joka löytää jotakin lukemisen arvoista blogissani esitetyistä näkökulmista. Minulla on ollut tuhansia lukijoita sekä Suomessa että ulkomailla Venäjän asioista. En pahemmin referoi kansainvälisiä uutistoimistoja ja lehtiä enkä osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Se ei estä lukemasta muita.

Uudet kotisivuni julkistetaan tällä viikolla. Ne sisältävät materiaalia noin 40 vuoden aikana yli 50 ammatillisesta raportistani NL-/IVY-maista. Laitan myyntiin valokuva- ja videomateriaaleja, jotka ovat ainutkertaisia dokumentteja koko maailmassa.

Artekin pioneerileiristä ja/tai sen vieressä olleesta Komsomolin täysihoitolasta ihmiset eivät tiedä kovinkaan paljon. Sen sijaan Ukrainan ja Venäjän nyky johdolle ne ovat "pyhiä paikkoja", joista taistellaan samalla tavalla kuin Jerusalemissa eri uskontokuntien kesken.

P.S. Minulla on runsaan tunnin verran hi-8 -formaatissa olevaa videomateriaalia tämän satiirisen puolalaista sukua olevan trubaduurin esittämänä, joka tunnettiin laajalti Krimillä NL-vuosina.

Toimituksen poiminnat