Heikki K. Auvinen Kestävän kehityksen kriitikko

Sirkuskurjen tanssi

Presidentti Putinin kyky olla modernin Venäjän johtaja on koetuksella näinä päivinä. Sitä on tarkasteltava hisoriallisessa kontekstissa.  Venäjän johto ei ole koskaan toiminut kansainvälisen oikeuden periaatteiden mukaan. Se ei myöskään välitä 50 miljardin Euron PR-kampanjan tuloksellisuudesta Sotshin talviolympialaisissa 2014. 

Maailmaan tiedotusvälineissä Ukrainan tapahtumia käsitellään lähes yksinomaan kansainvälisen politiikan kysymyksenä, mitä se todellisuudessa onkin.  Analyyttisessä ajattelussa pitää mennä myös syihin, ekä käsitellä pelkästään seuraamuksia.

Muutettavat muuttaen - tosiasiassa koko ongelma on puhtaasti Venäjän sisäinen mittelö, jossa entisen koulukiusatun ja johtajaksi nousseen ihmisen näyttötarve selittää koko ongelmavyyhden. Kun on vaikeuksia maan sisällä, siihen haetaan ratkaisua Napoleonin ja monien hänen edeltäjiensä sotaoperaatioilla.  

Neuvostovenäjällä ei ollut historiaa.  Ihmisten tietoisuuteen taottiin vain sosialismin ja sosialismin luojien ajatuksia.  Kiellettiin kansallinen historia, kun se ei sopinut neuvostoidelogian pirtaan. Tulevaisuudessa kaikille luvattiin kultaisia nappeja kauniisiin vaatteisiin.

Tänä päivänä Venäjän suunnittelee historiansa, josta Sotshin olympialaisten avajaiset oli hyvä esimerkki.  Historiakavalkaadissa oli elementtejä, joita ei ole historiankäsityksessä, joka syntyy kun Venäjää ja venäläisyyttä tarkastellaan ulkoapäin.  Venäläisiltä on aina puuttunut kyky dialogiin ympäristönsä kanssa - olipa kysymyksessä mikä aikakausi hyvänsä.  

Neuvostoliiton jälkeisessä politiikassa toimitaan kuin aikanaan toimi  sirkuksesta karannut kurki vapaudessaan suolla.  Se oli tottunut tanssillaan saamaan itselleen herkkupaloja sirkuksessa. Vapaudessa, kun sille tuli nälkä, se ei osannut etsiä suolla itselleen ruokaa, vaan alkoi tanssia ja tanssi niin kauan kunnes kaatui kuolleena maahan.

Nykyinen Venäjä ei ole Neuvostoliitto eikä Romanovien Venäjä.  Se on valtio, jolla on käytössään kultakirstun avaimet - maailman suurimmatluonnonvarat  ja hyvin pitkälle viety tieteellis-tekninen ja luonnontieteellinen osaaminen.  Tuolla osaamisella on maailmassa markkinat, jos joku haluaisia sitä hyödyntää olemalla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. 

Kun maan johdossa on sirkuskurki, jonka luotettavuuden myös muut kurkilajit ovat kyseenalaistaneet huolimatta helikopterien ja muun huipputeknologian käytöstä, syntyy kysymys siitä, missä määrin Venäjän nykyjohdon henkinen kapasiteetti palvelee vapauteen pyrkivien kurkien eloonjäämistä maailman soilla.  Onko johtavan kurjen osattava muutakin kuin säilytäkseen hengissä? 

Gruusian sodan aikana Venäjän historiassa koettiin ainutlaatuinen ilmiö.  Sodan aikana maasta pakeni englantilaispankkiirien arvion mukaan 80 miljardia dollaria Kyproksen kautta.  Kotirintaman lojaalisuus petti ensimmäistä Venäjän historian aikana.   

Sirkuskurki tanssii nyt Krimillä.  Venäjällä on järjestetty hallituksen kantoja myötäilevä suuri mielenosoitus.  Pörssit avautuvat maailmalla joukkojen siirron jälkeisenä maanantaina, jolloin nähdään pääoman reaktiot "luurankoja kaapeissaan pitävän Venäjän eliitin"  päätöksentekoon. 142 miljoonaa venäläistä osaavat ajatella omilla aivoillaan ja, mitä nykyjohdon politiikka merkitsee heille ja heidän lapsilleen. Sosiaalinen media on myös olemassa - kuin myös uusissa vaatteissa kulkeva "Vremja" ohjelma TV-kanavilla. 

Joutuuko Venäjän nykyjohto maksamaan sellaisen hinnan Krimin odysseiastaan, jollaista ei ole koskaan aiemmin koettu maan Venäjän yli tuhatvuotisessa historiassa?  Se voisi olla uuden aikakauden alku venäläisyydelle ja muille kansoille itäisessä Euroopassa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... osaavat ajatella omilla aivoillaan, mitä nykyjohdon politiikka merkitsee..."

Siinäpä se. Netti ja some toimivat Venäjälläkin, ja jo tähän mennessä toistakymmentä miljoonaa (muistanko luvun oikein?) työikäistä venäläistä on jättänyt kotimaansa, usein käytännön syistä.

Haluavatko koulutetut ja valveutuneet Sergei ja Svetlana katsella päältä, kun Putin sitoo veronmaksajien voimavaroja johonkin hemmetin Simferopoliin mahdollisesti vuosien ajaksi?

Käyttäjän heikki1k2auvinen kuva
Heikki K. Auvinen

Tuomo Kokko,

Olet tehnyt terävän havainnon. Sosiaalinen media on uusi asia jopa verrattuna Gruusian sodan aikaan. Neuvostoaikana sosiaalisena mediana toimivat taksit ja julkiset kulkuneuvot, jossa ajatukset vaihtuivat.

Ei Neuvostoliitto ollut monoliittinen, ei myöskään Venäjä tänä päivänä. Länsimaiset tiedotusvälineet kertovat asiat omalla tavallaan. Neuvostoaikana puuttuivat institutionaaliset rakenteet muutoksen aikaansaamiseksi. Tänään asiat ovat toisin.

Äidit ovat huolissaan lastensa tulevaisuudesta, se riittää pitämään muutokset liikkeessä tänä päivänä. Diktatuurien ihmisten vaientamiset ovat aina Pyrrhoksen voittoja.

Toimituksen poiminnat