Heikki K. Auvinen Kestävän kehityksen kriitikko

Kautta laajan Venäjän maan

Kautta laajan Venäjän maan lapsia kasvatetaan kotona, kouluissa voimaa, vahvaa ihmistä, ylhäältä alas tulevaa valtaa ihailemaan, sen kanssa, alaisuudessa elämään – heikkoa ihmistä, isää, johtajaa ei ole olemassakaan, sellaista vain vätyksenä, epäkelpona ihmisenä pidetään.

Kautta laajan Venäjän maan Kremlistä on opeteltu mennyttä aikaa, historiaa suunnittelemaan, kirjoittamaan menneet tapahtumat uusiksi, ei kertomaan mitä tapahtui totuuden itsensä takia, vaan palvelemaan yhtenäisyyttä, maan koossa pysymistä, ulkoisten uhkien torjumista, tai tuomaan lohdutusta johdon lapsena saamiin hoitamattomiin kolhuihin.

Kautta laajan Venäjän maan kukaan ei luota kehenkään, ei edes Jumalaan, joka käy, oleskelee siellä kun hänelle viisumi myönnetään, paikka ja ihmisten vastaanottoajat sekä valitut tehtävät maan johdon toimesta osoitetaan valtavan maan koossa pitämiseksi.

Kautta laajan Venäjän maan nainen on oppinut alistumaan, säilymään hengissä, syömään annetusta lusikasta, kuuntelemaan miehensä ja lapsiensa ääntä enemmän kuin omaansa, eikä ole pannut vastaan vaan uhrautunut, koskaan edes kuulematta kuka oli Miina Sillanpää.

Kautta laajan Venäjän maan eletään vain tässä ja nyt olevassa todellisuudessa, ihmiset haluavat hyödyntää, ostaa, käyttää hyväkseen kaiken sen, mikä näkyy, tuoksuu, ja on käsin kosketeltavissa, koska huomenna sitä ei ehkä enää ole – kuka sellaista säästelisi, mikä ei ole olemassa.

Kautta laajan Venäjän maan mitään ei tarvitse koskaan tehdä kunnolla, koska se ei ole sinulle itsellesi, et pysty sitä hyödyksesi saamaan, koska vahvan johtajan järjestelmässä yksilöillä ei ole tarpeita, tulevaisuutta – on turha lotota jos ei ole arvontaa, palloja, ei edes kuponkeja.

Kautta laajan Venäjän maan vilja kasvaa pelloilla, peruna maassa, metsät komistuvat, jos joku haluaa kylvää, istuttaa, satoa korjata, itselleen ja omilleen hyötyä saada – maan rikkaudet köyhtyvät kuin isännättömän talon pellot ilman jatkuvuudesta, tulevaisuudesta huolehtivaa perillistä. 

Kautta laajan Venäjän maan syntyä, elää ja kuolla on vaikeampaa kuin muualla, jossa Venäjältä nähtynä ruoho on aina vihreämpää, vesi ja ilma puhtaampaa - siitä moinen nesteiden tislausvimma, korkea kulutus tisleinä, humalahakuisuus juomisessa, voisi edes hetken irrottautua todellisuudesta, jotta voisi olla oma itsensä, tuntea olevansa ihminen.

Kautta laajan Venäjän maan uutena vuotena joulua juhlitaan, ei tarvitse antaa uudenvuodenlupauksia, joita kukaan ei pysty tai halua kotimaassaan täyttää, vaan tulevat Suomeen yksin, yhdessä hetkeksi omiensa kanssa kanssa lepäämään, ilman paineita juhlimaan.

Kautta laajan Venäjän maan naiset ovat vapautumassa vuosisataisesta alistamisestaan ja muuttamassa maata enemmän kuin maan poliittinen johto, maan kansainväliset sopimukset, avustusohjelmat, asevoimat ja maan kansalaisjärjestöt – vain äidin kosketus, toisen ihmisen läheisyys, kyky kuunnella toista tarvitaan.

Natasha ja lapset, tervetuloa Pajakylään, Rovaniemelle, Lappiin – Keski-Suomeen, jos aikaa jää ja kiinnostaa muuallekin, kun olette Suomessa – näin naapurien kesken.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Erinomaisia kommentteja ja luonnehdintoja laajalta Venäjänmaalta. Suomi ja Venäjä ovat naapurimaita. Monet luulevat ymmärtävänsä venäläisiä. Mutta venäläisiä ymmärtää kunnolla vain se, joka on asunut tuossa maassa hieman pitempään.

Toimituksen poiminnat