Heikki K. Auvinen Kestävän kehityksen kriitikko

Odysseia tulevaisuuteen

Kansakunta elää suuruudestaan myös heikkoutensa hetkinä. Suuruus voi perustua joko kansakunnan hallinnoimaan maantieteelliseen alueeseen tai kertomuksiin maan ja ihmisten menneisyydestä, voittamattomuudesta, etevämmyydestä muihin kansakuntiin verrattuna.

Suomalaisuuden sisältö

Suomalaiset eivät voi ylpeillä valloittamiensa alueiden laajuudella. Siinä vähässäkin, mitä on valloitettu, on ollut pitämistä, kun naapurina on ollut ensin mainitun lähestymistavan mestarikansa - venäläiset. Toimeen on aina tultu naapureiden kanssa niin idässä kuin lännessäkin. Mikä ettei?

Ero venäläisyyteen

Suomalaiset, suomen kieltä puhuvat ihmiset slaavinkielisessä kieliyhteisön seassa, eivät kovin usein ole haaveilleet uusista maantieteellisistä alueista ja/tai niiden valloittamisesta. Sen sijaan suomalaisten keskuudessa kehittyi elämäntapa, jossa toimeentuloa ja suojaa haettiin ympärille levittäytyvästä luonnosta ja sen kanssa sopusoinnussa olemisesta vastapainona ekspansiolle.

Istukan irtoaminen

Itänaapurilla on vielä tänäkin päivänä käsitys, Venäjän nykyisen opetusministerin esiintymisen perusteella, että suomalaisuus ja suomalaiset ovat osa venäläistä kulttuuria, osa suurta Venäjää, joka poikkeaa täysin suomalaisten omasta käsityksestä. Suomen1917 alkanut itsenäisyys on vain väliaikaista, kuten Vladimir I. Lenin totesi ilmoittaessaan hyväksyvänsä Suomen itsenäisyyden joulukuussa 1917.

Uusi tietoisuus

Pitkässä juoksussa venäläisten käsitys omasta historiastaan on muuttunut. Tänä päivänä yli 20 vuotta siitä kun sosialismin kokeilu päätettiin yksissä tuumin venäläisten omasta aloitteesta ja siihen mukaan vedettyjen muiden kansallisuuksien toimesta. ”Troijan sota” oli ohi. Oli löydettävä tie karikkojen kautta takaisin kotiin. Se ei saisi kestää turhan kauan.

Mattoprojekti Kremlissä

Venäläiset ovat uskollisia omalle suurelle tarinalleen Rooman valtakunnan perijänä. Kun neuvostovuosina suurten historiallisten saavutusten avulla maan historia kirjoitettiin vielä ”kosmoskynällä” (vrt. kosmuskynä) uudelleen, niin sehän ei lähde ihmisten mielistä millään. Tämänvuotinen ydinsotaharjoitus Venäjällä kertoo, että kutimet ovat olemassa ja tarvittaessa käytössä. Mutta löytyykö Venäjältä Penelopea, joka odottaa rakastettuansa takaisin.

Jälleennäkeminen

Kreikkalainen Odysseuksen tarina on suuri rakkaustarina kahden ihmisen välillä. Mutta se kertoo myös muista inhimillisen elämän asioista: pahasta, ihmisten peloista ja suhtautumisesta erilaisuuteen. On muistettava, että kotiin palanneella Odysseuksella kaikki nämä muistot ovat hänen mielessään tiedostamattomina asioina ja vaikuttavat hänen ajattelutapaansa. Kotona odottaneen puolison tehtävänä tulevat olemaan inhimillisen lämmön ja läheisyyden avulla tehdä hallittaviksi sotaretken pahat asiat Odysseuksen mielessä.

Kirjahyllyn järjestys

Löytyykö tänä päivänä venäläisten keskuudesta Penelopea, jonka sylissä vaikean jakson läpikäynyt venäläisyys voisi löytää itsensä uudella tavalla, pystyisi paremmin hallitsemaan pitkän matkan aikana saamansa kolhut. Kirjoittaminen on yksi mahdollisuus. Tulevaisuuteen katsominen on paitsi tavoitteiden asettelua, niin myös menneisyyden järjestämistä kirjahyllyssä tavalla, että kaikki asiat löytyvät niistä helposti ja nopeasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat